Kinzi, misiu to było w sobotę :P
Co myślicie na temat corocznego badania technicznego nowego
Zwiń
X
-
Co myślicie na temat corocznego badania technicznego nowego
Witam. Kupiłem nową Octavię z instalacją gazową montowaną w ASO. Normalnie nowe auto ma badanie techniczne ważne przez 3 lata, natomiast montaż gazu ogranicza to do przymusowego badania technicznego co roku, ale to badanie ma byc wykonane nie tylko do instalacji gazowej a dla całego auta (około 170 zł). Według mnie to czysty absurd ! Czy np podwozie trzeba częściej sprawdzać w samochodzie z instalacją gazową niż w samochodzie bez instalacji, skoro nowe auto ma ważny 'przegląd na trzy lata ??? Ponadto auto to jest objęte gwarancją producenta i instalacja musi być serwisowana co 15 kkm.
Co o tym sądzicie ? Właśnie dzisiaj pani w wydziale komunikacji ograniczyła datę badania technicznego do roku dla w/w Octavii1.6 MPI + LPG
-
-
wg mnie to tylko zapychanie kieszeni przeciez skoro jezdze na przeglady gwarancyjne to oni powinni brac to pod uwage i wtedy np wbijac pieczatke za 30 zl
no coz to tylko polska dymaja nas na kazdym krokuScirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co
Komentarz
-
-
Woytas
a byles juz w wydziale komunikacji wbic LPG do dowodu ??Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WoytasAle jak rejestrowałem autko to bylo mowione ze kupuje z LPG. W papierach jak byk widniało ze z gazem.
Ale moze faktycznie urzedniczkom trzeba osobiscie wyraznie powiedziec duzymi literami ze mam autko z gazem dopiero jak je juz mam.
A co bedzie jak nie zglosze?Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Ehh a myslalem ze myslą i czytają ludzie w urzedzie.
Jaki problem mając papiery do rejestracji i info ze z gazem wbic to do nowego dowodu? Dobrze ze watek przeczytalem bo bym nadal nie sprawdzil czy gaz jest wpisany
Trudno, podjade w wolenj chwili.... A o termin przeglądu bede walczyć jak lew :!:
przegląda serwis to po co dublowac?
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Hi....
W moim przypadku mam wbity gaz do dowodu i badanie za 3 lata. Podstawą do takiego wpisu było że jest to "gaz fabryczny". Sprawą zajmowało się 2 urzędników - więc raczej się nie pomylili . Zwróćcie uwagę że np w Volvo z fabryki wyjezdzają auta z homologacją bi-fuel. Może per analogiam ? .Kwiatek...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4kwiatekW moim przypadku mam wbity gaz do dowodu i badanie za 3 lata.
Sprawą zajmowało się 2 urzędników - więc raczej się nie pomylili
Komentarz
-
-
Hi...
Zamieszczone przez czernobylprzepisy stanowią, że z LPG robisz przegląd co roku, nawet jeśli auto jest nowe. a policjant ma prawo zabrać Ci dowód i skierować na przegląd również w przypadku błędnie określonego terminu przegląduKwiatek...
Komentarz
-
-
A ja mysle, ze to tak wcale do konca bezsensu niejest.
Zacznijmy od tego, ze moze zwolnienie nowego auta z badania technicznego do 3 lat niejest chyba do konca sluszne bo przeciez jeden kierowca moze w tym okresie zrobic 50kkm a inny 300kkm jak np. moj znajomy, ktory robi ok. 100kkm rocznie.
I niekoniecznie takie auto moze trafiac do ASO na przeglady okresowe, albo choc do tego pana przyslowiowego Czesia.
To samo moze byc z gazem, skad pewnosc, ze auto trafia na przeglady okresowe w ASO.
Byc moze przesadzam i sa to skrajne przypadki, nieliczne no ale moga sie zdarzyc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4kwiatekJa jednak myślę że złe określenie nie jest podstawą do zabrania dowodu.
4kwiatek, i tutaj niestety się mylisz :roll:
Polecam lekturę Prawa o Ruchu Drogowym Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
.....
2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;
A coroczny przegląd reguluje art 81 PoRD a dokładniej 81 pkt 4
4. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 2 lat od dnia przeprowadzenia badania, a potem corocznie. Nie dotyczy to pojazdu przewożącego towary niebezpieczne, taksówki osobowej, pojazdu samochodowego konstrukcyjnie przeznaczonego do przewozu osób w liczbie od 5 do 9, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego osób, pojazdu marki "SAM", pojazdu zasilanego gazem, pojazdu uprzywilejowanego oraz pojazdu używanego do nauki jazdy lub egzaminu państwowego, które podlegają corocznym badaniom technicznymNajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
Komentarz
-
-
Hi...
Zamieszczone przez WIELKIBONGOZamieszczone przez 4kwiatekJa jednak myślę że złe określenie nie jest podstawą do zabrania dowodu.
4kwiatek, i tutaj niestety się mylisz :roll:
Polecam lekturę Prawa o Ruchu Drogowym Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
.....
2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;
A coroczny przegląd reguluje art 81 PoRD a dokładniej 81 pkt 4
4. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 2 lat od dnia przeprowadzenia badania, a potem corocznie. Nie dotyczy to pojazdu przewożącego towary niebezpieczne, taksówki osobowej, pojazdu samochodowego konstrukcyjnie przeznaczonego do przewozu osób w liczbie od 5 do 9, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego osób, pojazdu marki "SAM", pojazdu zasilanego gazem, pojazdu uprzywilejowanego oraz pojazdu używanego do nauki jazdy lub egzaminu państwowego, które podlegają corocznym badaniom technicznym
Inna sprawa że słyszałem o jeszcze kilku takich przypadkach w Trojmiescie. Własnie przy autach z fabrycznym gazem.Kwiatek...
Komentarz
-
-
A kuchenki gazowe albo instalacje to co ile macie sprawdzane co roku czy co trzy bo nowo postawione?? To też kuchenka tylko na kółkach.PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
Hi...
Zamieszczone przez ZiomalWIELKIBONGO, czyli dobrze pisałem ,że Policja może zabrać dowód :?: :szeroki_usmiechKwiatek...
Komentarz
-
Komentarz